25 aprilie 2024
Conferința Cross Fields din cadrul proiectului Emerging Towards (Future) a avut loc în în Bergen, Norvegia în cadrul BAS Bergen School of Architecture și în București la WASP Working Art Space and Production. Evenimentul a explorat dinamica relației dintre natură, știință și artă, punând accent pe interacțiunea dintre artele vizuale și performative, patrimoniu și arhitectură.
Explorând în mod special spațiul public și reprezentațional conferința Cross Fields din București a invitat mai mulți speakeri multidisciplinari din România, Franța/SUA și Italia. Floriama Cândea, DD Dorvillier, Mălina Ionescu, Alex Mexi, Anamaria Pravicencu și colectivul Live Arts Cultures.
Floriama Cândea explorează dinamica dintre obiecte și modul în care le percepem, creând identități vizuale hibride. Instrumentarul său versatil cuprinde instalații interactive, cinetice și video, sculptură, electronică experimentală, desen și imprimare, cu un accent suplimentar pe crearea de imagini folosind materiale bio. Având în centrul practicii sale artistice relația complexă dintre știință, filosofie și tehnologie, ea pune în discuție rolul nostru, precum și mizele Antropocenului, în zorii unei noi ere posibile. Prin instalațiile sale, ne provoacă convingerile și ne încurajează să ne re-evaluăm construcțiile mentale care ne modelează înțelegerea prezentului și, prin extensie, a viitorului nostru. În acest fel, ele ne activează imaginația și funcționează ca porți de acces către narațiuni și scenarii alternative. Co-fondatoare a Qolony, ONG cultural dedicat creării de punți între diverse discipline și comunități de profesioniști. Printre aceștia se numără artiști contemporani, cercetători științifici și ai tehnologiiilor, toți aduși împreună de pasiunea lor pentru practicile interdisciplinare și rezultatele creative ale acestora.
Lucrările lui DD Dorvillier cercetează relațiile complexe dintre abstracție, fizicalitate, limbaj, percepție și semnificație. Practica sa este atât conceptuală, cât și fizică, iar căutările sale formale generează adesea neașteptate semnificații, senzații, umor, noi întrebări. Cercetările privind relația (sau non-relația) dintre muzică și dans au fost adesea o forță catalizatoare în munca ei. Cum și unde să dansezi și cum și de ce să păstrezi dansul – modul în care aceste condiții se influențează reciproc – sunt întrebări cheie în cercetarea ei actuală. „Contrastul dintre viața mea actuală într-un sat din Burgundia (Franța) și anii de dezvoltare artistică în centrele culturale pline de viață din New York și, mai târziu, Paris, a fost un catalizator important: încetinirea ritmului de viață suficient de mult pentru a lua în considerare importanța dansului și a creației într-un context în care „cultură” înseamnă „să cultivi lucruri (plante)”. Înțeleg importanța poziției mele intermediare, în timp ce mă deplasez liber între vestigiile din Dracy, un sat medieval abandonat lângă stâncile de deasupra; și studioul de dans La Corvette, în grădina noastră, dedesubt.”
Mălina Ionescu este artist vizual, curator, doctor în arte vizuale, în prezent conduce Secția Educație a Muzeului Naţional de Artă Contemporană al României. De formație pictor, practică instalația, intervenția în peisaj și environment-ul. Artist vizual și teoretician, Mălina Ionescu este interesată de fenomenul artistic românesc al ultimelor șase decenii și în același timp desfășoară o cercetare amplă asupra poziției și rolul muzeelor de artă și al evoluției educației muzeale în România. În practica sa artistică investighează atât expresia vizuală a tehnicilor și tematicilor tradiționale, cât și modul în care acestea converg cu practicile militante, ecologiste – environment, intervenții urbane sau în natură.
Live Arts Cultures este o asociație dedicată promovării artelor performative în contextul urban reprezentată de Aurora Vidotto – vicepreședinte Live Arts Cultures, Valentina Milan – performer și arhitect, Aldo Aliprandi – artist și promoter comunitar. Înființată în anul 2014, asociația își are sediul în Forte Marghera, o structură istorică situată în apropierea Veneției, inițial construită ca fort militar. Live Arts Culture a desfășurat un proces de transformare și reconversie, adaptând și regenerând spațiile pentru a sprijini producția artistică. Printre inițiativele susținute de Live Arts Cultures se numără și Vertical Waves – spectacole
Acțiunile performative Vertical Waves investighează spațiile urbane și arhitecturale prin producția de spectacole de dans vertical – o coregrafie special adaptată peisajului urban pentru a răspunde și a interacționa cu caracteristicile fiecărui loc. Live Arts Cultures utilizează spațiul arhitectural ca suport al expresiei artistice și conținut pentru cercetarea artistică mobilizând adesea în performance-urile create o întreagă comunitate creativă.
Alexandru Mexi este arhitect peisagist, doctor în studii culturale, cercetător la Departamentul Patrimoniului Mondial din cadrul Institutului Național al Patrimoniului (România) și profesor asociat la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București – Departamentul de Arhitectură a Peisajului. De-a lungul anilor, Alexandru Mexi a contribuit la proiecte culturale și de cercetare naționale și internaționale axate pe grădini istorice și peisaje culturale. De asemenea, a dezvoltat proiecte de conservare, restaurare, management, monitorizare și/sau punere în valoare a parcurilor publice și grădinilor private istorice clasate, a peisajelor culturale, precum și a siturilor din patrimoniul mondial UNESCO din România. În 2019 a inițiat prima școală de vară de restaurare a grădinilor din România (la Domeniul Cantacuzino de la Florești, județul Prahova), un program anual interdisciplinar dedicat exclusiv patrimoniului de grădini. Din 2022 este implicat, din partea Institutului Național al Patrimoniului, în elaborarea Recomandărilor Consiliului Europei privind conservarea integrată a parcurilor și grădinilor din Europa.
Anamaria Pravicencu este artistă și producătoare de creație sonoră pentru platforma SEMI SILENT. Lucrările ei se construiesc în jurul unei reflecții asupra spațiului, a acusticii și a instanțelor de viață care se imprimă în locuri și în memorii sonore, utilizând înregistrările de teren, vocea și scrierea ca instrumente care descriu o muzicalitate ascunsă în cadența timpului. A compus piese și dispozitive sonore pentru CNDB, MARe, ARCEN, Rezidența Scena9, Muzeul Apei, Sonic Narratives, Antistatic, tranzit.ro și The Institute of the Present.
A studiat sculptura și sunetul la École Nationale Supérieure des Beaux-Arts, Paris. Trăiește și lucrează în București.
SEMI SILENT este o platformă de podcast pentru creație sonoră, creație radiofonică și field recording creată în 2016. Explorând relația dintre sunetele umane și cele naturale în mediu urban sau rural, vocile creative ale femeilor și poezia, platforma a generat proiectele HER VOICE (2017), POLYPHONIC ECHOES (2020) și SONIC FUTURE RESIDENCIES (2018-prezent) și tot atâtea ocazii de a colabora cu numeroși artiști sonori. Piesele produse de SEMI SILENT au fost nominalizate și premiate la concursuri internaționale de creație radiofonică, și difuzate de festivaluri, radiouri și platforme online.
Prin proiectul EMERGING TOWARDS (FUTURE), WASP STUDIOS își propune dezvoltarea sustenabilă a infrastructurii de cercetare, producție artistică și educație culturală, cât și lărgirea accesului la activități de artă contemporană, arhitectură, design și noile media. Se urmărește facilitarea de informare și educare pentru tinerii ce doresc să urmeze sau să descopere profesional aceste segmente culturale.
Producător: WASP Studios
Parteneri: a-works, Fiksdal Dans Stiftelse
Parteneri media: Radio România Cultural, Modernism, Revista Zeppelin, Revista ARTA, Feeder, IQads, România Pozitivă, Revista Golan, Empower Art&Artists.
Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA. Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro. Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii pe www.ro-cultura.ro.
Photo credit: Alex Belciuganu