Multispecies – group show București

„Multispecies”, o explorare a relației dintre natură, arte vizuale și arhitectură.

 

24 aprilie 2024, ora 19.00 – Deschiderea expoziției Multispecies la WASP, strada Ion Minulescu, nr. 67 – 93, Corp E, etaj 2.

Curatoare: Andreea Căpitănescu

Asistent curator: Denisa Rad

Artiști:  Maria Calotă, Floriama Cândea, Ștefan Radu Crețu, Teodor Grigoraș, Mălina Ionescu, Andreea Medar, Bogdan Mateiaș, Mălina Moncea, Ana Petrovici, Liliana Mercioiu Popa, Ghenadie Popescu, Marilena Preda Sânc, Natalia Silaghi

13 artiști multidisciplinari explorează relația dintre natură, arte vizuale și arhitectură    oferind noi perspective relaționale între diferite forme de viață și procese care atrag atenția asupra planetei noastre fragile. Lucrările evocă probleme legate de violența umană, justiția socială și interconexiunile acestora, provocând o reflecție asupra temelor legate de disciplinele umanistice ecologice pentru a investiga ecologia politică, universurile non-umane și interacțiunile dintre multiple specii.

Multispecies confruntă o realitate în care limitele gândirii antropocentrice sunt puse sub semnul întrebării și își propune să evidențieze posibilitățile de a învăța din sistemele naturale complexe, precum și să încurajeze o perspectivă mai fluidă și mai deschisă asupra lumii înconjurătoare.

 

Photo credit: Alex Belciuganu

Ghenadie Popescu

„Lanț trofic” 2022, video, 8 min 30 s, WASP

Un material despre indigestie.

Relațiile trofice din cadrul unei specii pot duce la indigestii sau intoxicații grave.

Theodor Grigoraș

Imaginând spațiul, 2024, WASP

Prin instalația de artă pe care o propune artistul, Theodor Grigoraș, explorează modul în care ne imaginam și ne gândim la spațiu și la arhitectură. Lucrările pun accent pe idea că percepția și imaginația umană este limitată în mod obișnuit la tridimensional, piesa centrală a instalației fiind un cub, în centrul căruia se afla o compoziție formată din planuri așezate la 90 de grade între el. În exteriorul cubului se regăsesc observatorii sau personajele intitulate ’’martori’. Martorii, au doar posibilitatea de a observa lumea în care de află, dar nu au posibilitatea de a manipula în esență materia și configurați spațiului, sugestiv fiind faptul că aceste personaje sunt formate dintr-un ochi cu picioare, fără a avea mâini sau glas. Vizitatorii pot interacționa cu instalația, reamplasând elemente din instalație, pot recompune parțial aranjamentul, dar cu toate astea caracterul isometric al elementelor din instalație conturează obsesiv realizarea că omul este blocat între axele X,Y, Z și între trei unghiuri drepte atunci când își asupra modului în care interpretăm și imaginăm spațiul și arhitectura. Realizarea frustrantă a limitării accesului uman la tridimensional când este vorba de manipularea materiei, scote totuși în evidentă faptul că omul poate și chiar trăiește, cel puțin la nivel afectiv pe mai multe dimensiuni, existând o disonanță între ce simțim și credem că putem face în raport cu ce putem face cu adevărat.

Mălina Moncea

Monumental Bills, 2024, WASP

Proiectul Monumental Bills conectează arhivele de imagini ale monumentelor abandonate, recondiționate, privatizate, ori redate în folosință cu firul narativ personal al artistei. Se relevă condiția clădirilor de patrimoniu de pe traseul parcurs cu trenul dinspre Iași, spre București, un traseu pe care artista îl parcurge în mod regulat, pentru a activa în capitală. Clădirile de patrimoniu reprezintă mărturii ale istoriei și diversității culturale. Castelele medievale, bisericile bizantine, palatele aristocratice și casele țărănești tradiționale marchează semnificația culturală și socială prin diverse forme

arhitecturale. Protejarea și conservarea acestor edificii reprezintă un punct important în susținerea identității colective, însă, oficialitățile, în cele mai multe cazuri, lasă la periferia investițiilor aceste clădiri dacă nu se află în locații turistice ori de interes comercial. Multe dintre acestea au fost vândute și privatizate, omise și lipsite de atenție. Clădirile se pot observa în depărtare, din vagoanele trenurilor care circulă pe rutele Iași-București. Monumentele sunt în sine metafore ale investițiilor culturale centralizate și nealocarea de fonduri către zonele marginale, într-o economie ineficientă. Forma acestui proiect este de explorare a arhivelor de imagine, împreună cu traseul cartografiat prin vederea de teren a hărților online, imprimate pe hârtie de bon, de câțiva zeci de metri, care se extind ca niște liane, reflectând protuberanțele verzi care înconjoară de multe ori clădirile aflate în decadență. Printurile sunt completate de o proiecție video a unui obiect abstract, construit digital din fațetele clădirilor

Floriama Cândea
Herbarium, 2024 

Herbarium prezintă o colecție de plante decelularizate expuse delicat în eprubete. Fiecare exemplar spune o poveste de rezistență și fragilitate. Spre deosebire de ierbariile tradiționale, care prezintă plante uscate și presate conservate pentru studii științifice, această interpretare contemporană prezintă plantele pentru frumusețea lor estetică. Folosind eprubete pentru a afișa țesutul vegetal decelularizat, opera de artă creează un contrast vizual între mediul steril de laborator și formele vibrante, organice ale plantelor. Acest contrast îi determină pe privitori să reflecteze asupra intersecției dintre știință și artă, precum și asupra impactului activității umane asupra lumii naturale.

Whitebox

Maria Calotă

In their Place, 2023, WASP

Serie de desene, cărbune pe hârtie

Maria Calotă a început cercetarea sa critică pe tema abuzurilor asupra animalelor printr-o serie de desene în cărbune. In their Place ilustrează tradiții și obiceiuri din întreaga lume – corrida spaniolă, luptele cu cocoși, vânătoare de vulpi din Anglia, luptele cu câini vânătoarea de delfini din Japonia etc.– care, sub pretextul întrecerilor “sportive”, tolerează torturarea și uciderea fără milă a animalelor pentru amuzamentul publicului. În desenele sale, artista inversează rolurile, ca act justițiar și ca îndemn la conștientizare și empatie. Animalele iau locul oamenilor, iar oamenii devin animale supuse diverselor chinuri. Imaginile evocă fotografii vechi de familie, personajele pozând formal, în posturi rigide, cu ochii îndreptați direct spre cameră. Violența și cruzimea, fățiș arătate, intră astfel în procesul memorializării.

Floriama Cândea

Somatic Object | A technophilic love of nature

Installation | 2023

O contemplare experimentală asupra potențialului unei lumi în care tehnologia ne ajută să facem față provocărilor antropocenului. Vizualizarea unui scenariu metaforic cu o dinamică inversată, în care plantele sunt ajutate să respire, necesitând proteze tehnologice pentru ca noi să respirăm. Această simbioză inversată servește ca o reamintire a faptului că concepte precum interior-exterior, noi-ei nu ar trebui asumate, propunând în schimb un scenariu speculativ în care legătura dintre oameni și natură implică schimburi și negocieri continue. Aceste interacțiuni pot fi uneori subtile, dar au întotdeauna un impact reciproc.

Ștefan Radu Crețu

Black heavy duty cucumber, asking for a coffee, 2020

43x52x20cm

Fiberglass, metal and ceramic

Ideea de locomoție și mișcare este o sursă importantă de inspirație, așa că o voi explora într-o gamă largă de aspecte. Pentru început studiez mijloacele naturale de locomoție, care presupun mișcare de toate felurile: terestre, acvatice sau aeriene și, în același timp, fac o analiză comparativă cu mijloacele artificiale de locomoție. După multe încercări de a-mi motiva cercetarea prin proiectele și realizările mele personale, am început să folosesc mișcarea în diverse proporții care sunt legate de sursa natural- artificială de inspirație, am ajuns la o sinteză, pe care acum o exprim atât într-un mod tridimensional. și o formă bidimensională. Pentru a sublinia valoarea obiectivului sunt prezente si minimizarea si abstractionismul.

Mălina Ionescu & Andreea Medar Viae / Chapter I – V

Past & Futurescapes, 2024

Imagini / video documentare din proiectul / seria Viae Ferrae. Proiectul a fost inspirat de nuvela Reports of certain events in London, de China Mieville: harta care se re- configurează din fragmente de realitate spațială și temporală, din istorii paralele sau convergente. Seria a inclus Viae Ferrae I, II, Tiny Planet, Viae Ferrae II și Locus Florens (în cadrul Co-Creating our environment, Bastion, Timișoara, WASP Studios, 2023).

Marilena Preda Sânc

Toward an Ecomind Identity, 2023

Media Installation

Eco Art rezumă o mare diversitate de concepte și practici artistice, folosindu-le ca mijloace pentru a sublinia problemele legate de mediu: distrugerea ecosistemelor și a calității vieții noastre prin războaie, poluare, consumerism exacerbat și „o supunere colectivă globală, metafizică” ( Hannah Arendt, 1973) supunându-ne intereselor puterilor care servesc exclusiv imperialismul financiar global, categoria „putinilor fericiți”. De foarte multe ori, viețile noastre, viața oamenilor de rând, destinul unei întregi comunități sau națiuni sunt alterate de voința unei Puteri cinice care își asumă dreptul de a interveni brutal, fără a evalua consecințele (de multe ori nefaste), conduse doar de dorința de a-și satisface dorința de a avea mai multă putere și bogăție.

Bogdan Mateiaș
Violence is a Cage, 2020

Obiectele au memorie afectivă, și, dacă știi să le asculți, descoperi povești interesante. În lucrări aleg ca armătură un obiect de referință: o mătură, o fotografie sau o grenadă. Adaug deasupra diferite detalii, fragmente de întâmplări sau obiecte străine. Rezultatul este un nou obiect, care are viață proprie și mesaje de descifrat.

Ana Petrovici-Popescu

A NOSTRIL PLOWS THE WET GROUND

his body distorts when

it’s overrun by a tension like a cheek

like a dent pushed with the finger upwards and downwards

with the fingernail

with the navel of the finger with all the fingers

with the ends of the metacarpals erased

barely touched unbegotten

each curvature calls the other then twists and wraps itself around its own boiling figure and changes the look that

fills the air’s thickness like a stream

or

from drops of rainwater that slowly squeeze into the jugular carving

in the notch above the lip

in the tear ducts or on the lashes the slimy water drips out abruptly on the body of the other

just as the water with the smell of walnut leaves and bitumen through the bulging pores of of the ceiling constantly pressing

the body is taken up by the waters

and seeped through an obstructed strainer as a nostril

a slanted nostril that separates and divides, seduces, captures

and hides in sweat

and in the wet hair mouth swirls climax

the weightlessness of legs arching soles to ossification with toes stopping in the nails on the floor

Playlist

1 Videos