Bergen School of Architecture (BAS) din Norvegia găzduiește o expoziție și o conferință între 7 și 8 septembrie 2023, organizate de WASP Studios (București, RO), în parteneriat cu a-works/ arhitect Cristian Ștefănescu (Bergen, NO).
Expoziția „Multispecies” este o explorare a relației dintre natură, arte vizuale și arhitectură, care reunește 10 artiști multidisciplinari din România și Norvegia. Vernisajul expoziției „Multispecies” va avea loc în data de 7 septembrie 2023, ora 19:00, în cadrul facultății de arhitectură BAS, urmând ca în octombrie să fie prezentată la WASP Studios.
Expoziția aduce împreună lucrări integrate într-o experiență senzorială, care invită publicul să reflecteze asupra provocărilor ce se conturează pe tema multispeciilor. Aceasta pune în lumină un nou mod de gândire, la intersecția dintre științele sociale, vizuale și cele naturale, care subliniază determinatele conviețuirii cu diversitatea și explorarea acesteia la nivel individual și colectiv. Intersecția diferitelor forme emergente de artă, arhitectură și design și-au găsit motivația în abordări durabile și sustenabile. Analizarea și orientarea către diferitele forme de viață și potențialul lor regenerator recuperează un sistem de gândire echilibrat și receptiv.
„Multispecies” nu este numai o manifestare artistică, ci și un răspuns la o realitate rezilientă, în care inițierea unui discurs vizual ecologic și științific poate contribui în căutarea soluțiilor și instrumentelor necesare conviețuirii diferitelor forme de viață. Într-o eră în care limitele gândirii antropocentrice sunt puse sub semnul întrebării, proiectul își propune să aducă în prim-plan posibilitățile de învățare din sistemele naturale complexe și să încurajeze o perspectivă mai fluidă și mai deschisă asupra lumii înconjurătoare. Până în data de 1 octombrie, expoziția poate să fie vizitată de joi până duminică, în intervalul 14:00-20:00.
Artiști: a-works, Bogdan Mateiaș, Ciprian Ciuclea, LCLA OFFICE, Liliana Mercioiu Popa, Linda Morell, Marilena Preda Sânc, Matei Bejenaru, Natural Materials Studio Studio Thinking Hand.
Program curatoriat de: Andreea Căpitănescu și Cristian Stefanescu
Asistent curator: Denisa Rad
Cel de-al doilea eveniment, conferința Cross Fields, se va desfășura în data de 8 septembrie, începând cu ora 14:00, în cadrul aceleiași facultăți. Tematica conferinței se concentrează pe relația dintre artele contemporane vizuale și arhitectură cu accent pe spațiul public și spațiul reprezentațional, un context generator de multiple situații și reflexii ale existenței contemporane.
Speakeri: a-works, LCLA OFFICE, Liisa-Ravna Finbog, Liliana Mercioiu-Popa, Marilena Preda Sânc, Natural Material Studio,Olivier Goethals.
Aceste evenimente fac parte din proiectul Emerging Towards (Future), proiect situat la confluența dintre artă, ecologie și arhitectură, aducând în atenția publică prin intermediul artei contemporane și domeniilor conexe acesteia nevoia de a acționa împreună, intergenerational și trans-sectorial în procesele de cercetare, producție și diseminare, adaptate contextelor prezente și viitoare.
Producator: WASP Studios
Parteneri: a-works, Fiksdal Dans Stiftelse
Parteneri media: Radio România Cultural, Modernism, Revista Zeppelin, Revista ARTA, Feeder, IQads, România Pozitivă, Revista Golan, Empower Art&Artists.
WASP Studios este o organizație culturală înființată în anul 2015, pentru a răspunde nevoii de susținere a creației și producției artistice din România, în spațiul alternativ WASP – Working Art Space and Production din București și în colaborare cu organizații și instituții naționale și internaționale. WASP Studios susține formarea continuă a creatorilor români prin oportunități de networking și de promovare a creației contemporane. Direcțiile de activitate includ colaborările transdisciplinare în artele vizuale, arhitectură, film, muzică, new media, dans și performance, deschiderea spre alte zone de cunoaștere, precum literatură și industriile creative. În 2019-2020, WASP a produs 9 creații pentru programul EUROPALIA România, prezentate în Belgia la BOZAR, Kaaitheater, KVS, Concertgebow, iar în prezent, WASP acordă o atenție sporită dezvoltării proiectelor curatoriale din artă în relație cu noile media, literatură și arhitectură.
CRISTIAN STEFANESCU ARCHITECT (a-works)
Cristian Ștefănescu este arhitect român/canadian cu sediul în Bergen, Norvegia. Din 2013 conduce propriile sale proiecte de arhitectură și artă în cadrul propriei companii CRISTIAN STEFANESCU ARCHITECT (a-works | architecture + art), în paralel cu activitatea de profesor in cadrul Bergen School of Architecture. Lucrările sale au fost expuse la Hordaland Kunstsenter, Bergen Norvegia, Muzeul Național de Artă Contemporană din București, România și la Architekturzentrum Wien ca parte a Bienalei de la Viena și cel mai recent în pavilionul românesc la Bienala de la Veneția din 2021, în expoziția de grup Fading Borders. Contribuția sa la Hardanger Skyspace, comandată de Kunsthuset Kabuso a primit locul 2 în Betongtavlen 2017, cel mai mare premiu pentru arhitectura betonului din Norvegia. În plus, proiectul participativ Pyramid Park, proiectarea și construcția unui parc public, a câștigat premiul 1 la competiția națională de proiectare a spațiului public din România, Urbaniada.
Școala de Arhitectură din Bergen (BAS) este o instituție educațională privată și academic independentă din Norvegia, care promovează o abordare deschisă, plurală și diversă asupra arhitecturii și urbanismului, influențată puternic de artă, activism, antropologie socială și ecologie – o abordare care este adesea aplicată prin implicări directe și practice. Sistemul de predare pune accent pe asimilarea tradiției și a specificității subiectului atât în ceea ce privește cunoștințele materiale cât și contextualizarea în peisaj și situație.
Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.
Programul RO CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii pe www.ro-cultura.ro.
































Credit foto: Runa Halleraker





DESPRE CONFERINȚĂ
Evenimentul a fost conectat la expoziția de grup MULTISPECIES și a prezentat atât artiști participanți, cât și invitați care au împărtășit perspective asupra lucrărilor și practicilor lor. Colectiv, aceștia au oferit o serie de atitudini și abordări diverse privind observarea mediului construit și neconstruit, în căutarea unor noi forme posibile de coexistență între oameni și non-oameni (specii).
Printre speakerii invitați s-au numărat: LCLA office, Liliana Mercioiu Popa, Marilena Preda Sânc, Olivier Goethals, Cristian Ștefănescu (a-works), Natural Materials Studio și Studio ThinkingHand.
Programul a fost curatoriat de: Andreea Căpitănescu, Cristian Ștefănescu. Curator asistent: Denisa Rad
a-works este un studio de arhitectură și artă din Bergen, condus de Cristian Ștefănescu, în prezent profesor asistent la Școala de Arhitectură din Bergen. Practica sa construiește medii care încearcă să recentreze situații de natură marginală și periferică, ca formă de rezistență și perturbare a generalizării, standardizării și comercializării mediului nostru construit și natural. Lucrările evoluează prin mijloace colaborative și utilizarea curioasă a materialelor, ansamblurilor și metodelor, extinzându-se pe diverse dimensiuni, locații și tipuri. A-works a avut prezentări atât în România, în cadrul Muzeului Național de Artă Contemporană din România cât și internațional la Architekturzentrum din Viena ca parte a Bienalei de la Viena din 2016, Pavilionul României la Bienala de Arhitectură de la Veneția din 2021 și Bienala BETA pentru Arhitectură din Timișoara din 2022. În Norvegia, la Hordaland Kunstsenter, USF Visningsrommet, Gyldenpris Kunsthall, BIT Teatergarasjen, Kunsthall 3,14, B-Open în Festplassen, Unge Kunstneres Samfund, Kristiansand Kunsthall și Barents Spektakel.
LCLA Office fondat în 2008 este un studio din Oslo condus de arhitectul columbian și peisagistul Luis Callejas și arhitecta suedeză Charlotte Hansson. Studioul traversează limitele presupuse între arhitectură, peisagistică și artele vizuale, combinând practica cu cercetarea aplicată. Directorul LCLA office, Luis Callejas, este profesor la Școala de Arhitectură și Design din Oslo și profesor invitat la Harvard University Graduate School of Design. În 2020, au fost profesori asistenți Louis Kahn la Școala de Arhitectură de la Yale. Studioul a fost nominalizat la premiul EU Mies pentru arhitectura europeană în 2021 și la Mies Crown Hall pentru arhitectura din Americi în 2022 și 2014. LCLA office a fost premiat cu Architectural League of New York Prize for Young Architects în 2013 și selectat ca una dintre cele mai bune zece practici emergente în arhitectură din lume de Iakov Chernikhov International Foundation în 2010.
Liliana Mercioiu-Popa este o artistă vizuală care trăiește și lucrează în Timișoara. S-a remarcat în ultimii ani prin participarea la Bienala Internațională Art Encounters din 2015 și 2019 și la numeroase expoziții de grup, naționale și internaționale, cu o expoziție personală notabilă la MNAC, București, în 2020 și în 2023 la Pavilion-ISHO. Poetica și/sau politica spațiului legată de diverse contexte istorice (colective sau personale), cu analiza repercusiunilor acestora în prezent, ca expresii ale devenirii, sau orientarea către micro- și macro-universuri, cu observarea interacțiunilor între diferitele niveluri (spațialități multiple) ale realității, precum și observarea interacțiunilor tensionate subiect-obiect constituie direcțiile majore de interes pentru artistă în ultima perioadă.
Marilena Preda Sânc este o artistă interdisciplinară, profesor la Universitatea Națională de Arte din București. Din 1980, lucrările sale au fost prezentate internațional în muzee, festivaluri, conferințe, simpozioane, locații de difuzare și galerii. Integrând formele tradiționale de artă și noile media, lucrările sale vizualizează și investighează corpul/mintea/sufletul/comportamentul în relație cu natura și spațiul social/politic și reprezentativ. Lucrările sale explorează problematica feminismului ca gender/ageism și femeia ca lider într-o cheie eco-feministă. A expus lucrările sale în multe expoziții naționale și internaționale, festivaluri și a participat la rezidențe (Kulturkontakt Viena, Franklin Furnace, N.Y.). Videourile, picturile, desenele, instalațiile, intervențiile pe fotografie se află în muzee sau colecții private precum Muzeul Național de Artă Contemporană, București MNAC; Arhitekturni Muzej Ljubljana; Kunsthalle, Nurenberg; Albertina Art Collections, Viena.
Natural Material Studio este un studio colectiv cu o practică fluidă care își propune să extindă concepția și percepția noastră asupra materialelor prin design artistic și instalații spațiale. Lucrările, expozițiile și conceptele se bazează pe teme fenomenologice, speculative despre sustenabilitate, natură și viitor. Prin ani de cercetare imersivă a materialelor și interacțiunilor, studioul a reușit să dezvolte și să proiecteze o gamă de materiale bio experimentale, dar funcționale. Acestea sunt utilizate în lucrările proprii, precum și în colaborări și comenzi. Practica acestora este interdisciplinară, sistemică și orientată pe cercetare, implicând diferite domenii pentru a extinde cunoștințele și pentru a continua să contribuie cu lucrări noi care explorează materiale, design, artă și spațiu. Practica este condusă de material, ceea ce înseamnă că procesul de design este centrat în jurul proprietăților și calităților materiei explorate. În cele din urmă, materialul și povestea ajungând să conducă procesul de design. Studioul este bazat în Copenhaga, Danemarca, și fondat de Bonnie Hvillum.
Olivier Goethals a studiat Arhitectura și Dezvoltare Urbană. Lucrează simultan ca arhitect și artist. În practica sa largă, cercetează conexiunea dintre spațiu și conștiință. Olivier a realizat intervenții site-specific și instalații artistice pentru locații precum: Het Nieuwe Instituut Rotterdam, Z33 Hasselt, Extra City Antwerp, Be-Part Waregem, SMAK Ghent & Palais De Tokyo Paris. Anterior, a lucrat ca arhitect senior freelancer pentru De Vylder Vinck Taillieu (2008-2016). Din 2010, predă la Departamentul de Arhitectură al KULeuven. A fost critic invitat la Facultatea de Arhitectură RU Ghent, LUCA School of Arts Experimental Studio și Facultatea de Arhitectură ETH Zurich. Olivier este responsabil pentru designul și implementarea tuturor intervențiilor spațiale pentru colectivul de artă 019. Toate lucrurile bune servesc spațiul. În arhitectură, pereții sunt în slujba spațiului. În desene, liniile sunt legate între ele de suprafața dintre acele linii. În mod similar, liniștea dintre sunete este esențială pentru înțelegerea limbajului vorbit și aprecierea muzicii. Practica acestuia se concentrează mult pe intervenții spațiale. Sunt în mare parte structuri autoconstruite care se raportează direct la mediul construit existent. Obiectul de interes devine astfel spațiul redefinit, încărcat dintre nou și dat. Acesta își propune să maximizeze potențialul spațiului prin crearea de medii deschise pentru utilizare viitoare; noi scene pentru evenimente viitoare.
Studio ThinkingHand este un duo artistic format din Rhoda Ting (n. 1985, AUS) și Mikkel Dahlin Bojesen (n. 1988, DK) în prezent bazat în Kalvehave, Danemarca. Lucrările lor cercetează ascultarea, relaționarea și co-crearea cu alte specii decât cele umane, făcând vizibile povești, inteligențe și vieți dincolo de privirea umană. Reunind știința, tehnologia și industria, lucrările lor investighează viitoruri speculative și explorează moduri care ne pot muta afirmativ dincolo de antropocen. Inspirându-se din discipline postumaniste contemporane și eco-filosofice, ei caută să revizuiască modurile în care oamenii participă la rețeaua de interconectare planetară. Imaginând un viitor queer de co-evoluție și adaptabilitate, ei contestă categorisirea binară dintre Natură și Cultură, organic și sintetic și pur și sălbatic.
Simpozionul a făcut parte din proiectul Emerging Towards (Future), situat la convergența dintre artă, ecologie și arhitectură. Prin arta contemporană și domeniile conexe, proiectul a subliniat necesitatea unor acțiuni colaborative, intergeneraționale și trans-sectoriale în procesele de cercetare, producție și diseminare, adaptate atât contextelor actuale, cât și celor viitoare. Mai multe informații pot fi găsite aici: www.emergingtowards-future.com. Proiect produs de: WASP STUDIOS Partener de proiect Cross-fields & Multispecies exhibition: a-works / Cristian Stefanescu
Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.
Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.
Programul RO CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii pe www.ro-cultura.ro.